Zpět

Motorkářská sezóna začíná

31. 3. 2023
101k
S blížícím se koncem zimy a rostoucími venkovními teplotami přichází konečně motorkářská sezóna. O motorce se říká, že se jedná o životní styl. Motorkáři se na ní cítí svobodní, volní, ale i odpovědní k sobě i ostatním řidičům na cestách. První motocykl byl sestaven již v roce 1869 a byl poháněn párou. V roce 1885 byl již poháněný benzínem a sériová výroba byla zahájena v roce 1894.

V České republice představili veřejnosti první motocykl v roce 1899 Václav Klement a Václav Laurin. Dnešní modely už vypovídají o nekončícím vývoji.

Jak připravit svého dvoukolového miláčka na první jarní jízdu?

Základem jsou dobré pneumatiky. Na co si dávat pozor při jejich výběru?

Vhodný výběr pneumatik dokáže zlepšit ovladatelnost, pocit z jízdy a využití potenciálu samotného stroje. Můžete si zvolit z několika typů na základě konstrukce vaší motorky a jejímu využití. Pro cestovně sportovní motocykly jsou vhodné pneumatiky kategorie Sport Touring (ContiRoadAttack 4) a pro silné stroje a fanoušky rychlé jízdy jsou pak ideální pneumatiky Sport / Hypersport (ContiSportAttack 4).

Motorkářská sezóna začíná

Velmi oblíbený a nejrychleji rostoucí segment motocyklů jsou cestovní endura. Zde je volba pneumatik závislá na poměru jízdy v terénu a na silnici (ContiTrailAttack 3, TKC 70, TKC 70 Rocks, TKC 80).

Důležitým prvkem pro volbu správných pneumatik je volba správného rozměru. Ten můžete zjistit jak na obutých pneumatikách, tak v technickém průkazu. Pro optimální jízdní vlastnosti je důležité také kromě rozměru zvolit správný rychlostní i zátěžový index a konstrukci.

Obrátit se můžete ideálně na spolehlivého prodejce pneumatik. Na našem e-shopu ipneu.cz nabízíme celou řadu motopneu od spolehlivých výrobců. Naši prodejci vám rádi pomohou s výběrem vhodné pneumatiky na váš motocykl.

Také se můžete zaměřit na testy pneumatik, které jsou prováděné českými i zahraničními kluby nebo magazíny pro motorkáře. Odborníci sledují chování pneumatik v různých podmínkách, jejich míru opotřebení a komfort při jízdě.

Důležitá je také správná péče

Správná péče o pneumatiky prodlužuje dobu jejich používání, to už dnes ví snad každý. Mezi pravidelné kontroly patří zejména kontrola tlaku v pneumatikách. Její hodnota je u každého typu stroje určena výrobcem. V případě, že máte tlak příliš nízký nebo naopak vysoký, dochází ke zhoršení jízdních vlastností a zkracuje se jejich životnost. Během přezouvání se zaměřte také na vyváženost kol. A v neposlední řadě je potřeba ošetřit a očistit ráfky pomocí speciálních přípravků, které se během jízdy mohou kromě zašpinění také poškrábat nebo dokonce i prasknout.

Tlak v pneumatikách

Kontrola po zimě

Kromě pneumatik je potřeba se zaměřit i na ostatní důležité části vašeho motocyklu.

Brzdy – ty musí být především funkční. Nepodceňujte jakoukoliv malou závadu. Zaměřte se jak na brzdové destičky, tak na brzdovou kapalinu.

Řetěz požaduje zvláštní péči. Je potřeba ho očistit od povrchové rzi, namazat jej speciálními prostředky a správně ho napnout. Průvěs se zpravidla nechává od 3 cm, ale záleží na typu motorky.

Volba správného vybavení

Základním pravidlem pro všechny motorkáře je použití správného vybavení. Nejdůležitější částí je přilba, která je ze zákona povinná. Přilba musí být označena schvalovací značkou podle předpisu EHK OSN číslo 22, tzn. v kroužku vepsané velké E doplnění jedním nebo dvouciferným číslem udávajícím kód státu, která přilbu schválil (pro ČR je 8). Součástí vhodné výbavy je pevné oblečení, jak v chladném, tak v teplém počasí. Kraťase a nátělník na motorku opravdu nepatří, riskujete tak nepříjemné zranění. Raději se vybavte takovým oblečením, které je vám pohodlné. Mezi další důležité ochranné doplňky patří rukavice, pevná obuv, chránič páteře a reflexní prvky.

Produkty se filtrují...