Zpět

Co nám říkají kontrolky na palubní desce v autě?

15. 3. 2023
3k
Určitě každému z vás se již stalo, že jste se vydali na cesty a během jízdy na vás na palubové desce začala svítit kontrolka baterie nebo motoru. Víte, co takové kontrolky znamenají a kdy je potřeba s autem zajet do servisu? Ne všechny rozsvícené symboly totiž znamenají vážnou závadu.

Nejjednodušší je rozpoznat problém u novějších aut, protože zde výrobci ke znakům přidali i psané komentáře na palubním počítači. Bohužel žádný univerzální seznam kontrolek na palubovce neexistuje. Dokonce i některé symboly se u různých značek vozidel liší, například u japonských automobilek nebo mohou odkazovat na jiné nebo více závad.

Ale základem pro porozumění jsou barvy, které fungují jako semafor. Zelené kontrolky znamenají, že není se čeho obávat. Jsou pouze informativní, například že máte rozsvícená obrysová světla. Oranžová, případně žlutá, barva, varuje, že s autem něco není v pořádku. Nebrání vám hned v jízdě, ale je potřeba závadu v nejbližší době opravit. Může se jednat o dolití motorového oleje nebo třeba jen o doplnění kapaliny do ostřikovačů.

Červená barva už nás varuje před závažnou poruchou. V tomto případě byste již neměli pokračovat v jízdě, vypnout motor a pomocí vašeho servisu problém vyřešit. Výjimkou jsou kontrolky, které upozorňují na nezapnuté pásy nebo otevřené dveře, které jednoduše vyřešíte sami.

Nejčastější problémy a jak je vyřešit

Kontrolka baterie nám může svítit jak červeně, tak oranžově (žlutě). Je-li kontrolka červená, znamená to, že se baterie při nastartovaném motoru nenabíjí. Je tedy vhodné vypnout vše nepotřebné, jako rádio nebo klimatizaci, a se zbývající energií dojet do nejbližšího servisu. V případě, že je kontrolka oranžová, upozorňuje nás na nízkou kapacitu, která by se měla sama dobít delší jízdou. Pokud problémy přetrvávají bude nejspíš nutná výměna battérie.

Červený teploměr ponořený do vody znamená, že je potřeba zkontrolovat stav chladicí kapaliny, její množství a teplotu. Po rozsvícení této kontrolky byste měli vozidlo bezpečně odstavit a zjistit závadu. Svítí-li kontrolka modře, informuje vás pouze o nízké teplotě chladicí kapaliny, která po jejím zahřátí zmizí.

Ani s rozsvícenou kontrolkou oleje není vhodné pokračovat v dlouhé jízdě. Může být problém s hladinou motorového oleje, který je potřeba ihned doplnit. Proto doporučujeme zavítat rovnou do servisu. Pozor, pokud se kontrolka oleje rozsvítí červeně ihned vypněte motor!!! Od fatálního poškození motoru Vás mnohdy dělí pouhé vteřiny.

Další varovnou kontrolkou je trojúhelník s vykřičníkem uprostřed, který ukazuje na další nespecifikované závady kolem motoru, stupňované podle barvy, tedy žlutá = varování, červená = vážné ohrožení. Zde je zpravidla nutné navštívit váš nebo nejbližší servis.

Kontrolka motoru ukazuje závady v systému řízení emisí. Může se jednat o drobnost typu odvětrávání palivové nádrže, ale také o závažnější poruchu ovlivňující chod pohonné jednotky. Zde určitě doporučujeme diagnostiku motoru, kterou provede váš servis.

V případě, že začne blikat kontrolka ruční brzdy, může to znamenat, že chybí brzdová kapalina. V mnoha případech svítí tento piktogram proto, že je brzda jen zatažena a stačí ji tak uvolnit.

I kontrolka převodovky upozorňuje na závažnou chybu. V případě, že kontrolka ozubeného kola s vykřičníkem uprostřed je červená, ukazuje nám to buď přehřátou nebo vadnou převodovku. V tomto případě, je nutné okamžité odstavení vozu a nechat převodovku vychladnout. Pokud to nepomůže, je opět potřeba zajet do servisu.

Produkty se filtrují...