Zpět

Výměnu autobaterie zvládnete i sami. Jak na to?

2. 3. 2023
94k
Stalo se to už zřejmě každému. Sednete si do auta, spěcháte se na setkání, či pro děti do školy a auto ne a ne nastartovat. Proč právě teď?! V hlavě se vám začíná promítat všechno, co jste v něm dělali naposledy. Zapomněli jste zhasnout světlo, vypnout rádio nebo zastavit stěrače? Nyní je to již nepodstatné. Baterii v autě třeba dobít nebo vyměnit. Jak na to?

VYPLATÍ SE VÝMĚNA AUTOBATERIE BEZ SERVISU?

Je opravdu nutné běžet se slabou nebo vybitou baterií hned do servisu? Spočítejte si náklady za odtahovou službu, diagnostiku problémů s autobaterií, její dobití či úplnou výměnu a dostanete se na částku minimálně dva tisíce korun.

Než kvůli výměně autobaterie, byste měli servis častěji navštěvovat kvůli její preventivní kontrole, abyste se vyhnuli neplánovanému vybití na parkovišti, či nedej bože uprostřed křižovatky. Jak však poznáte, že se vám autobaterie postupně kazí? Jednoduše. Stačí sledovat, jak se auto chová při startování.

Pokud zrovna nemáte po ruce speciální tester pro kontrolu kapacity autobaterie, její postupné kažení poznáte zejména při startování. Pokud auto nenastartuje, jakmile otočíte klíčem v zapalování, ale nabíhá pár sekund, jde o varovný signál snižující se kapacity baterie.

Dříve či později bude nutná výměna, kterou můžete svěřit do rukou autoservisu nebo si baterii v autě můžete vyměnit svépomocí. Zimní období dává autobaterii zabrat nejvíce. Proto doporučujeme auto v zimě používat více, ať nestojí neustále v mrazech na parkovišti.

JAKÝ JE POSTUP DOMÁCÍ VÝMĚNY BATERIE?

V nových autech vám nedoporučujeme vyměnit autobaterii svépomocí, mohli byste ji totiž poškodit. Nová auta mají různé bezpečnostní systémy držení autobaterie, které nemusíte znát a ještě jste se s nimi nesetkali. U starších modelů to však až takový problém obvykle nebývá.

Průměrnou výměnu autobaterie zvládnete i sami doma. Než začnete s výměnou, zkuste baterii dobít pomocí startovacích kabelů. V mnoha případech to pomůže, ale pamatujte, že jde o jasný signál toho, že baterie postupně odchází a bude třeba koupit novou. Jak na výměnu autobaterie doma? Pokud znáte své auto dobře, nebude výměna baterie v garáži problém.

Před samotnou demontáží staré autobaterie se ujistěte, že je auto řádně vypnuto a spolu s ním i všechna zařízení, které by mohly potřebovat energii z baterie. Máme na mysli zejména na světla a rádio. Nejdříve odpojte vývod elektřiny a nezapomeňte na to, že je velmi důležité odpojit první záporný pól a až potom kladný. Starou ani novou baterii neotáčejte, její obsah je tekutý a mohl by se vylít, co by vám popálilo pokožku. Při montáži nové autobaterie dbejte na její pevné umístění.

Tentokrát nejdříve připojte kladný pól a až poté záporný. Pokud zapojíte baterii opačně, provést vyzkratování auto. Póly bývají vždy velmi jasně označené, proto je nepravděpodobné, že byste se dopustili této chyby, ale buďte pozorní.

VÝMĚNA AUTOBATERIE DOMA VS. V AUTOSERVISU

Výměna autobaterie doma není náročný proces. Zvládnete ho jednoduše. Spíše než výměnou byste se měli trápit pravidelnou návštěvou servisu, kde si nechte zkontrolovat i zdravotní stav autobaterie. Pomocí speciálních testerů vědí v autoservisu diagnostikovat stav, v jakém je baterie.

Často na základě toho, jak rychle se nabíjí. Pokud se vybitá baterie za půl hodinu nabije jen o malý kousek, bude ji třeba vyměnit. V rámci pravidelné návštěvy autoservisu vám včasná diagnóza slabé autobaterie ušetří vrásky na čele právě tehdy, když se vybije v tom nejnevhodnějším čase.

Produkty se filtrují...