Zpět

Proč je důležité starat se o autobaterii i v létě?

21. 3. 2023
56k
Většina z vás ví, že při nízkých teplotách v zimě může dojít k vybití autobaterie. Proto již na podzim kontrolujete stav autobaterie, abyste předcházeli situacím, kdy po mrazivé noci nemůžete nastartovat vaše auto. Ale víte, že o autobaterii je potřeba se starat i v létě?

Rozdílné teploty mají vliv na vybíjení autobaterie

Věděli jste, že při teplotách vzduchu okolo 30 stupňů se autobaterie vybíjí přibližně dvakrát rychleji než při optimální teplotě okolo 20 stupňů? Teplem totiž dochází k velkému samovybíjení, následně k sulfataci desek, které tímto jevem ztrácejí kapacitu. Proto například takové cesty na dovolenou k moří, kdy auto odstavíte na dva týdny na horku, jsou pro baterie nejhorší.

Při velkém horku by tak auto nemělo dlouhodobě stát nepoužívané na přímém slunci. Aspoň občas s ním vyrazte na cesty. Nestačí však krátké jízdy okolo 10 km, ale ideální jsou delší trasy, abychom si byli jistí, že se akumulátor dostatečně dobije. A když už musíte nechat stát auto delší dobu, zkuste najít místo ve stínu, kde není auto na celodenním slunci.

Pro autobaterie je jako obvykle důležitá prevence. Vysoké teploty podporují samovolné vybíjení autobaterie, která sice zatím vypadá v pořádku, ale dochází ke snižování její kapacity. Bohužel to, že horko způsobilo potíže s akumulátorem, se projeví většinou až v zimě, kdy nenastartujete. Proto je důležité kontrolovat jeho nabití jak před zimou, tak v létě.  

Nejdůležitější je tak pravidelný servis, kde servisní mechanici zkontrolují stav akumulátoru.

Produkty se filtrují...