Zpět

Připravte svůj vůz na léto!

před 23 dny
97k
Léto nám už začíná, teploty stoupají a většina z nás se těší na letní dovolenou. Tento rok sice většina řidičů zvolí cestování spíše po vlastech českých / slovenských, ale přesto budou hodně času trávit v autě. Vyplatí se tedy do příprav na dovolenou zahrnout i svůj automobil, aby vás do cíle dovezl bezpečně a bez problému. Protože jen automobil bez závad = bezpečná a bezstarostná jízda na dovolenou.

Na co se zaměřit!

Správné používání klimatizace

Cestování je někdy zdlouhavé a horko v autě může způsobit únavu řidiče i ostatních cestujících. Proto je ideální mít plně funkční klimatizaci, která je v dnešní době standartní součástí vybavení automobilů. A víte, jak ji správně používat? Teplota v autě by se měla vždy lišit maximálně jen o 5 °C vůči venkovní teplotě. Než dojedete do cíle, měli byste minimálně pět minut předem klimatizaci vypnout, abyste si zvykli na teplotu okolí.
klimatizace
Navíc díky tomu dojde proudícím vzduchem k vysušení výparníku a tím zabráníte vzniku plísní a bakterií. Nezapomeňte, že některé komponenty klimatizace vozidla přímo souvisí s jinými částmi vozidla a jejich porucha může mít za následek selhání jejich částí, které znemožní další jízdu. Proto je pravidelná údržba systému klimatizace vozidla velmi důležitá.

Kontrola povinné výbavy

Oproti minulému roku se toho v povinné výbavě mnoho nezměnilo. Přesto byste měli zkontrolovat, jestli vám ve svém automobilu nic nechybí. Základem je:

  • a. Autolékárnička
  • b. Trojúhelník
  • c. Reflexní vesty, které jsou v mnoha evropských zemích povinné pro všechny členy posádky vozidla. U nás má tuto povinnost pouze řidič, ale doporučuje se i ostatním cestujícím
  • d. Zvedák a klíč na výměnu kola (vozíte-li rezervu) nebo dojezdová sada (pokud není vozidlo vybaveno rezervou nebo pneumatikami typu Run-flat)

Kromě toho doporučujeme tažné lano, startovací kabely nebo např. Evropský formulář pro záznam nehody.

Zaměřte se na provozní kapaliny

Aby nás automobil nenechal „ve štychu“, je nezbytná kontrola provozních kapalin. Jedná se zejména o kontrolu jejich množství. Důležité je zkontrolovat brzdovou, chladicí kapalinu a kapalinu do ostřikovačů. U všech kapalin kromě kapaliny do ostřikovačů je důležité dodržet i interval výměny. Stav a kvalita provozních kapalin má významný vliv na životnost dalších dílů a bezporuchový chod vozidla.

V neposlední řadě – kontrola pneumatik

Pneumatiky můžete nejprve zkontrolovat vizuálně, jestli nejsou viditelně poškozené. Pokud máte nově přezuté pneumatiky, tak hloubku dezénu řešit nemusíte. Pokud ale dojíždíte například ty z loňska, prověřte, že dodržujete minimální povolenou hloubku dezénu 1,6 mm. Nezapomeňte, že i během dovolené dojde k dalšímu opotřebení pneumatik. V případě, že máte ve vozidle rezervní pneumatiku – nezapomeňte ji také zkontrolovat a případně i dohustit.

Produkty se filtrují...