Zpět

Cestování v zimě – na co si dát pozor?

19. 3. 2023
1k
Zima je v plném proudu, venkovní teplota se stále častěji dostává k nulovým hodnotám. Padá sníh nebo prší, tudíž vzniká na silnicích námraza a náledí. Proto je velmi důležité, abychom při cestování byli více pozorní. Na zimu je dobré se připravit – zkontrolujte zimní výbavu, stav vozidla a sledujte předpověď počasí. Základem pro bezpečnou jízdu jsou kvalitní zimní pneumatiky. Zkontrolujte jejich hloubku dezénu a míru nahuštění.

Abyste měli jistotu, že ráno nastartujete, nechejte si proměřit autobaterii, případně ji nechejte dobít nebo vyměnit. V případě delšího cestování doporučujeme mít v kufru připravené i startovací kabely pro případ potřeby. Doplňte kapalinu do ostřikovačů, zkontrolujte stěrače a samozřejmě světla.

Samotnou jízdu vždy přizpůsobte aktuálním podmínkám na silnicích. Je důležité vidět a být viděn. 

Jaké největší rizika na silnicích nás mohou v zimě potkat?

Jedním z prvních takových rizik je tzv. aquaplaning, kdy dochází k úplné ztrátě přilnavosti pneumatiky k vozovce. Důvodem je nedostatečný odvod vody z povrchu pneumatiky. Setkáváme se s ním tedy často za dešťů či tání sněhu. Ke zvýšenému riziku aquaplaningu dochází především při rychlostech nad 80 km/h a při jízdě na pneumatikách s malou hloubkou dezénu.

V případě, že zaznamenáte, že dochází k aquaplaningu (tzn. že se projevují silnější rázy do volantu, vůz ztrácí kontakt s vozovkou) není vhodné točit volantem a brzdit. Kola je potřeba naopak udržet v přímém směru. Doporučujeme ubrat plyn a sešlápnout spojku. Auto pak zpomalí a pomalu se začne obnovovat kontakt pneumatik s vozovkou.

Dalším častým rizikem při jízdě v zimě je šero. V zimních měsících se dny zkracují a je dříve tma. Cestování v těchto podmínkách není zrovna příjemné a může být i velmi nebezpečné. Je proto potřeba upravit především styl jízdy. Důležité je dodržovat dostatečnou vzdálenost s vozidlem před vámi. Zkontrolujte, jestli vám svítí všechna světla a dávejte pozor, abyste neoslňovali protijedoucí vozidla. Proto je vhodné nechat si zkontrolovat samotné nastavení světel. A zpomalte v místech, kde se dá očekávat zvýšený počet chodců na silnici i výskyt zvěře.

Posledním rizikem, o kterém se zmíníme, je námraza. Ta je v zimě velmi častým jevem a je potřeba na ni být připraven. Samozřejmostí je mít připravenou zimní výbavu, jako je škrabka, rozmrazovače, autokosmetika, sněhové řetězy apod.

Námraza se týká jak vozu, tak silnice. V případě automobilu je dobré mu věnovat potřebný čas i před cestou. Po nastartování nechat vůz prohřát, pořádně očistit od sněhu a námrazy skla, střechu i světla. Pokud parkujeme venku, není na škodu mít fólii na přední sklo, díky které přes noc nezamrzne.

Na zamrzlé silnici je nutné přizpůsobit jízdu tak, abychom bezpečně dojeli až do cíle. Při jízdě do kopce neztrácejte rychlost. Je vhodné dodržovat dostatečnou vzdálenost s vozem před vámi.

Produkty se filtrují...