Zpět

Letní pneumatiky – Kdy je optimálně přezout?

20. 4. 2023
99k
Existuje široké portfolio pneumatik, které se liší svými vlastnostmi, kvalitou a také cenou. Správná volba letních pneumatik má výrazný vliv na ovládání auta a bezpečnost jízdy. Je tedy potřeba při výběru zohlednit všechny důležité faktory, jako jsou jízdní vlastnosti auta, brzdná dráha, hlučnost i spotřeba paliva.

Kdy přezout na letní pneu?

Povinné použití zimních pneumatik končí v České republice 31. března. Obecně se tedy dá říct, že letní pneumatiky lze používat od dubna do října, ale za předpokladu příznivého počasí. Vhodné je tedy sledovat teplotu vzduchu. Podle odborníků by měly být letní pneumatiky na vozidle v případě, že teplota vzduchu se pohybuje již delší dobu nad 7 °C. Zimní pneumatiky již při vyšších teplotách ztrácejí optimální jízdní vlastnosti a snižují komfort jízdy.  

Minimální výška dezénu pro letní pneumatiky je ze zákona stanovená na 1,6 mm. V případě, že se hloubka dezénu blíží k této hranici, je nutné řešit jejich výměnu. Při nízké hloubce dezénu se také snižuje výkonnost pneumatik.


Proč je důležitá výměna?

Výrobní postup zajišťuje ty nejlepší jízdní vlastnosti jak pro letní, tak i pro zimní pneumatiky. Jsou přizpůsobeny různým teplotním podmínkám a jiným prioritám na chování pneu. Hlavním rozdílem při výrobě letních nebo zimních pneumatik je použitá směs. Letní pneumatiky mají nižší podíl kaučuku a jsou tak o něco tvrdší než ty zimní. To ovlivňuje lepší přilnavost ve vyšších teplotách a zkrácení brzdné dráhy. Navíc při jízdě se zimními pneumatikami v létě se zvyšuje spotřeba pohonných hmot a při vysokých teplotách nejsou tak bezpečné jako právě letní pneu.


Jaké vlastnosti mají letní pneumatiky?

Letní pneumatiky jsou tvrdší než ty zimní. Je to dáno výrobním postupem a přísadami a také nižším podílem přírodního kaučuku. Mají také méně drážek, velká, pevná žebra a menší hloubku dezénu. Díky tomu jsou pneumatiky stabilnější, mají delší životnost, také šetří palivo a jsou méně hlučné.

Mají lepší přilnavost než zimní pneu a dobrý výkon při zatáčení a brzdění na suchém i mokrém povrchu. Dá se říci, že slušná zimní pneumatika má při prudkém brzdění ze 100 km/h o téměř šest metrů delší brzdnou dráhu než pneumatika letní.

Letní pneumatiky jsou přizpůsobené tomu, aby guma dosáhla co největší pružnosti při teplotách nad 7 °C. Mají speciální drážky, které minimalizují riziko aquaplaningu, protože odvádějí vodu, a tak je přilnavost na mokré vozovce výrazně lepší.

Díky speciální směsi se vzorek pneumatiky perfektně přizpůsobí i extrémnímu horku a nezměkne. Naopak při mírných teplotách poleví, díky čemuž skvěle přilne k suché či mokré silnici.

Letní pneumatiky jsou tak dobrou volbou pro řidiče, kteří požadují lepší výkon a vyšší bezpečnost při jízdě na mokré nebo suché vozovce při teplotách nad 7 °C. 

Produkty se filtrují...