Zpět

Zimní čas způsobil vyšší riziko střetů aut se zvěří

2. 11. 2023
83k
Důvodem vyššího počtu autonehod v tomto období je fakt, že na rozdíl od lidí si zvířata čas nepřetáčí. Pohybují se tedy po svých trasách nadále v době, kdy byla zvyklá, zatímco lidé své cesty podnikají s hodinovým časovým posunem. A tím se bohužel velmi často trefí zrovna do doby, kdy si zvěř vyráží obstarat potravu.

Co udělat, když potkáme na sinici zvěř?

Jak se nehodě vyhnout?

Důležité je, aby si řidiči uvědomili, že ke změně času došlo, a že to má právě tento následek. Pokud budete na zvěř připraveni a upravíte styl jízdy v úsecích s jejím zvýšeným výskytem, snížíte pravděpodobnost srážky.

Jedním z faktorů, které mohou napomoci včasnému a bezpečnému zabrzdění a vyhnutí se srážce, jsou samozřejmě kvalitní pneumatiky.

Na místě je především velká opatrnost. Snižte v ranních a večerních hodinách rychlost v takových místech, kde se dá předpokládat výskyt zvěře. Dle statistik je nejčastějším časem srážek aut se zvířaty 22. hodina večerní. Dále cca hodinu před východem slunce.

Pokud uvidíte například jednu srnku, je velmi pravděpodobné, že zanedlouho uvidíte další. Tato zvířata se totiž pohybují ve skupinách.

Co dělat, když ke srážce se zvířetem dojde?

Bohužel ani sebevětší opatrnost vám ale není schopná zaručit, že se srážce vyhnete. V případě, že vás taková nepříjemnost potká, je pravděpodobnost, že se zvířeti nic nestane, poměrně malá. Nesnažte se tedy uhýbat mu. Srážka se srnkou přeci jen bude mít pravděpodobně mírnější následky než srážka s protijedoucím vozidlem nebo stromem. Nejlepší je začít brzdit, ale volant držet ve směru jízdy.

Není jednoduché předpovídat, jak se poražené zvíře zachová, přežije-li srážku. Může mít šok a nehýbat se, utéct, nebo začít být agresivní. Vy byste každopádně neměli od nehody odjíždět, ani jakýmkoli způsobem s raněným zvířetem manipulovat. Po srážce se zvířetem zapněte výstražná světla, postavte trojúhelník a zavolejte záchrannou službu, policii a kontaktujte asistenční linku vaší pojišťovny.

Srážky se zvěří mohou mít různě vážné následky, od finančních škod na vozidle, přes zranění lidí i zvířat, až po fatální důsledky nehody, jako je i smrt. Proto neberte tento problém na lehkou váhu a snažte se být co možná nejvíce opatrní.

Produkty se filtrují...