Zpět

Jak chránit svůj vůz před sluncem

1. 3. 2023
8k
Léto je v plném proudu a s ním i šplhající se teploty a intenzivní sluneční paprsky. Všichni to známe, horko v autě není nic příjemného. Díky vysokým teplotám dochází rychleji k pocitu únavy, což výrazně snižuje bezpečnost jízdy. Jak se bránit vysokým teplotám ve vašem vozidle a jak chránit i vůz samotný?

Funkční klimatizace

Nejúčinnějším řešením, jak se chránit proti horku v autě, je mít plně funkční klimatizaci. Aby nám klimatizace správně fungovala, je samozřejmostí její pravidelná kontrola a údržba, nejlépe po zimě a před létem. Během provozu klimatizace dochází ke ztrátě chladiva, které je důležité nechat doplnit. V případě, že cítíte z klimatizace nepříjemný zápach, doporučujeme vyměnit i pylový filtr a systém klimatizace vydezinfikovat.

Pokud vaše vozidlo bylo zaparkované delší dobu na slunci, je vhodné jako první po vašem návratu vůz důkladně provětrat. Nebo nastartuje motor a klimatizaci a nechejte vozidlo několik minut alespoň částečně vychladit.

Jak chránit interiér vozidla

Ideálně byste neměli slunci dovolit, aby se do vašeho interiéru vůbec dostalo. Není-li tedy k dispozici podzemní garáž, snažte se parkovat ve stínu. Na poledním slunci se teplota ve vašem vozidle může vyšplhat až na 70 stupňů. Nenajdete-li ani kousek stínu, využijte všelijaké clony a stínítka, který se připevňují na okna. Ty dokážou udržet ve voze až o 20 stupňů nižší teplotu. V autě tedy nebude tak nesnesitelné horko a také volant a palubní deska nebude tak horká, abyste se jí nedokázali dotýkat.

Sluneční clony se hodí i pasažérům v zadní části vozu, které mohou být připevněné i během jízdy, aniž by řidiči překážely.

Letní sluneční paprsky postupně mohou zničit i interiér vozidla, jako jsou sedačky, volant nebo palubní deska. Proto se doporučuje pečovat i o ně. Prostředků je celá řada, sehnat se dají jak na čerpacích stanicích, ve specializovaných prodejnách, tak i v některých supermarketech. Je dobré ošetřovat nejen plastové autodíly, ale i čalounění.

Myslete i na exteriér vozu

Sluneční paprsky dávají karoserii vašeho vozu pěkně zabrat. Nekvalitní vosky rychle blednou. Trpí i gumové těsnění kolem oken a stěrače. Vlivem horka dochází i ke zkrácení životnosti autobaterií. Proto myslete na váš vůz a snažte se raději parkovat někde pod střechou nebo ve stínu.

Produkty se filtrují...