Zpět

Bezpečné skladování pneumatik

1. 3. 2023
3k
Většina českých řidičů používá sezónní pneumatiky. V létě letní, v zimě zimní. A to je dobře. Bezpečnost je na prvním místě. Pro většinu řidičů to znamená, zajistit skladování té sady pneumatik, kterou právě nepoužívá.

Jak pneumatiky skladovat správně?

Díky správnému skladování pneumatik můžeme zachovat vlastnosti pneumatik a významně prodloužit jejich životnost. Rady týkající se správného skladování pneumatik dávají snad všichni výrobci pneumatik. Ve zkratce: po přezutí pořádně očistit a vysušit, pneumatiky s ráfkem buď zavěsit do prostoru, postavit do speciálního regálu na skladování pneumatik nebo položit na ráfky na sebe. Pneumatiky bez disků postavit a pravidelně otáčet. A to vše na tmavém místě, kde se teplota bude pohybovat mezi 10 – 15°. Určitě není ideální skladování na volném prostranství (třeba dvoře), na půdě nebo domácí dílně (kde bývají během léta dost vysoké teploty), ani na znečištěných místech, kde mohou pneumatiky přijít do styku s olejem nebo chemikáliemi. Někoho možná napadne sklep – kde až na možnou vyšší vlhkost – mohou být na první pohled ideální.

pneumatiky

Mohou, ale… Tím ale, na které bychom měli všichni brát ohled, je opět bezpečnost. Tentokrát ale bezpečnost skladování nepoužívaných pneumatik a jejich zabezpečení nejen proti krádeži, ale především proti možnému vzniku požáru. Pneumatiky jsou nebezpečný hořlavý materiál. Při jejich vznícení a hoření vzniká mnoho toxických látek, které působí negativně na lidské zdraví i životní prostředí.

Skladování pneumatik bychom měli raději nechat na odborných servisech. Ty mají nejen uzpůsobené prostory, ve kterých zůstanou zachovány unikátní vlastnosti pneumatiky, ale dobré servisy mají také „dvojí“ zabezpečení proti požáru. Jak aktivní (bezpečnostní preventivní protipožární opatření), tak i pasívní (pojištění skladovaných pneumatik zákazníků i pro případ ohně).

Komfort. To je pro mnoho zákazníků důležitější argument než nebezpečí ohně. Skladováním sezónních pneumatik v prostorách servisů nejen ušetří drahocenné místo v malých sklepních kójích, ale hlavně nemusí s pneumatikami vůbec manipulovat, převážet je v autě a odnášet do sklepů. Při přezouvání se pouze ve svém servise objednají – a mechanici připraví pneumatiku na přezouvání tak, aby zákazník následně v servisu strávil minimum času.

Produkty se filtrují...