Zpět

Bojíte se stáří svých pneumatik?

1. 3. 2023
6k
Staré pneumatiky už dosluhují a je potřeba uvažovat o koupi nových. Jak je to ale se stářím pneumatiky? Je třeba vybírat pneumatiku vyrobenou v tomto roce? Na co je třeba myslet při jejich výběru

Bojíte se stáří nových pneumatik? Informujte se u prodejce.

Staré pneumatiky už dosluhují a je potřeba uvažovat o koupi nových. Jak je to ale se stářím pneumatiky? Je třeba vybírat pneumatiku vyrobenou v tomto roce? Na co je třeba myslet při jejich výběru naleznete níže..

Výběr nových pneumatik je jedna z činností, která se v životě běžného člověka neděje každý den. Téměř všichni proto vybírají pneumatiky podle stáří, ideálně vyrobené v tomto roce. Vždyť technologie, materiály, výrobní postupy jsou každým rokem lepší, ne? Není to ale docela tak.

SKLADOVÉ NEZNAMENÁ STARÉ

Samozřejmě, pneumatiky stárnou. Nestárnou ale tak rychle, jak by se mohlo zdát. Pokud jsou nepoužívané, drží si své vlastnosti dlouhá léta. Již v roce 2001 největší výrobci pneumatik vydali doporučení, ať si lidé dávají pozor na pneumatiky starší než 5 let.

V roce 2013 společnost Michelin testovala opotřebení pneumatik a vyšlo jim, že rok skladované pneumatiky mají stejné vlastnosti jako 3 týdny používané. Kromě toho vydali prohlášení, že podle jejich testování nová pneumatika nemá lepší vlastnosti než pneumatika stará 1, 2 či 3 roky v případě, že byla správně skladována.

HRANIČNÍ VĚK PNEUMATIKY

Na závěr ještě dodáváme, že hraniční věk pneumatiky se obecně uvádí 10 let. Pokud koupíte pneumatiku, která je stará 5 let, měla by vám bez problémů dalších 5 let sloužit. A naopak, pokud máte pneumatiku, jejíž věk se blíží deseti letům, zvažte její výměnu. A to bez ohledu na její stav.

Produkty se filtrují...