Zpět

Celoroční pneumatiky – jaké jsou jejich výhody a nevýhody a pro jaké řidiče jsou vhodné?

15. 3. 2023
3k
Opět je tady doba výměny pneumatik ze zimních na letní. Ne však každý chce nebo má možnost zakoupit si dvě sady pneumatik. Na to reagují i výrobci pneumatik, kteří vyvíjí i u celoročních pneumatik nejnovější dezény a směsi, díky kterým se jedná o moderní a bezpečné pneumatiky pro zimní i letní období.

Kdo nejvíce ocení celoroční pneumatiky?

Nechcete investovat peníze do dvou sad pneumatik? Jezdíte spíše za příznivého počasí a v případě souvislé pokrývky sněhem necháte svůj vůz raději v garáži? Při jízdě se držíte spíše průměrných rychlostních limitů? Pak jsou pro vás celoroční pneumatiky vhodnou volbou.

U celoročních pneumatik je výhodou finanční i časová úspora, ale jedná se o kompromisní řešení, které je vhodné především pro ty motoristy, kteří během roku najezdí méně kilometrů na kratší vzdálenosti. Celoroční pneumatiky tak často používají řidiči, kteří svým vozem jezdí především ve městě, nejezdí denně nebo při námraze na vozovku nevyjíždí.

Výhody celoročních pneumatik

Jednou z hlavních výhod celoročních pneumatik je úspora práce a starosti kolem přezouvání. Mezi další výhody patří:

  • Můžete je využívat po celý rok
  • Nemusíte se bát, že vás překvapí náhlá a nečekaná změna počasí
  • Nemusíte řešit, kam uskladnit druhou sadu pneumatik
  • Finanční úspora

Nevýhody celoročních pneumatik

Celoroční pneumatiky sice může řidič používat v době, kdy ze zákona musí jezdit na zimních pneumatikách, ale musí počítat s tím, že jízdní vlastnosti celoročních pneumatik výrazně zaostávají za zimními. Mají v zimě výrazně delší brzdnou dráhu a hůře sedí v zatáčkách.

V porovnání s letními pneumatikami mají celoroční pneumatiky výrazně nižší jízdní komfort na mokré vozovce a horší manipulaci s vozem v zatáčkách. Celoroční pneumatiky také nedisponují takovým nájezdem jako letní pneumatiky.

Produkty se filtrují...