Zpět

I o klimatizaci je potřeba se starat

30. 6. 2023
411
Klimatizace je v dnešní době téměř standardní součástí každého automobilu. Bereme ji již jako samozřejmost, bez které si letní cestování nedokážeme představit. Bohužel samotný servis klimatizace řidiči často opomíjejí. Jak se o klimatizaci správně starat? Jak ji používat?

V první řadě je potřeba říct, že se nejedná o bezúdržbový systém, a naopak vyžaduje pravidelnou údržbu a servis. Běžná údržba spočívá především v kontrole předepsaného množství chladicího média, u kterého dochází k pozvolnému úniku až 20% za 2 roky. K základní péči také patří kontrola a výměna Kabinového filtru, který se zanáší prachem, listím apod., čímž se snižuje účinnost topení i klimatizace.

Nedílnou součástí pravidelné péči o klimatizaci je její dezinfekce. Doporučuje se provádět 2 x za rok. Zbavíte se tak nepříjemného zápachu, který se může po zimě objevit, a také bakterií a plísní. K dezinfekci existuje mnoho dostupných přípravků nebo generátorů ozónů, které vaše auto vydezinfikují celé. Stačí se informovat ve svém autoservise.

Špatně udržovaná klimatizace může vést až ke vzniku bolestí hlavy, angíny, astmatu a mnoha dalších nemocí.

Jak klimatizaci správně používat

Před samotnou jízdou je potřeba auto pořádně vyvětrat. Pomoci si můžete i puštěním ventilace na střední stupeň. Díky tomu předejdete šoku z nastoupení do rozpáleného interiéru vozu a také snížíte teplotní rozdíl, který musí klimatizace uchladit.

Abychom předešli případným zdravotním problémům, bychom měli v autě dodržovat teplotní rozdíl maximálně 5 °C. Během jízdy je ideální pouštět studený vzduch spíše na čelní sklo, ne přímo na sebe.

Alespoň pět minut předtím, než dojedete do cíle, se doporučuje klimatizaci vypnout. Za prvé, aby si vaše tělo zvyklo na venkovní teplotu a za druhé, aby mohlo dojít proudícím vzduchem k vysušení výparníku, díky čemuž zabráníte vzniku plísní a bakterií.

Aby vám klimatizace správně fungovala, mějte na paměti tyto základní informace

  • 1 x ročně by měl být proveden pravidelný servis klimatizace a doplnění chladicího média
  • 2 x ročně se doporučuje dezinfekce klimatizace
  • 5 °C je doporučený maximální rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou
  • Až 15 % je roční úbytek chladícího média z okruhu klimatizace
  • Po každých 15 000 km se doporučuje provést výměnu kabinového filtru

Produkty se filtrují...