Zpět

Vyšší bezpečnost díky správně seřízeným světlometům

1. 3. 2023
1k
V zimních měsících se krátí dny a začíná řidiče trápit snížená viditelnost. Ať už kvůli sněžení, mlze nebo dešti je potřeba zvýšit svou pozornost při řízení automobilu. Obecně platí: „jezdím tak rychle, jak daleko vidím“. Zašlé nebo neseřízené světlomety významně ovlivňují nejen rychlost reakce a únavu řidiče, ale i ostatní účastníky silničního provozu.

Seřízení světel

Důležité je myslet na tři základní pravidla – vidět, být viděn a neoslňovat ostatní. V případě, že nemáte správně nastavená světla, zhoršujete jízdní podmínky nejen sobě, ale i ostatním řidičům, jak protijedoucím, tak těm před vámi ve směru vaší jízdy.

Sami pouhým okem určitě odhalíte, jestli jsou kryty světel zašlé nebo jsou v pořádku.

Zkontrolovat ale v dnešní době seřízení světel není v domácích podmínkách jednoduché, proto je vhodné zajet do servisu a nechat to na profesionálech, kteří seřídí světla za Vás.

Většina dnešních moderních vozů má již světla, která musejí mít automatické nastavení sklonu. To zajišťuje, že řidič takového auta nebude oslňovat protijedoucí vozidla ani, když pojede třeba s plně naloženým kufrem a připojeným vozíkem. Taková světla není ve většině případů třeba jakkoliv nastavovat, pokud nedošlo k nějakému mechanickému poškození, nebo zásahu do upínacích prvků světla.

Je důležité používat správná světla ve správné situaci

V našich podmínkách začínáte svítit ve chvíli, kdy usednete za volant. Za snížené viditelnosti však „pouze“ denní svícení nestačí. Ve tmě nebo dešti je vhodné použít dálková nebo obrysová světla s potkávacími.

V mlze, během velkého deště nebo hustého sněžení rozsviťte zadní mlhovky. Ty přední jsou na vašem zvážení. Ale v případě, že nejsou potřeba, tak je rozhodně nezapínejte, protože vám hrozí pokuta. Mlhová světla jsou za dobré viditelnosti intenzivní a snadno oslní protijedoucí vozidla. Není vhodné mlhovky používat v koloně nebo při popojíždění městem, kdy dokážou rozčílit nejednoho řidiče kolem vás.

Produkty se filtrují...