Zpět

Co dokáže udělat kuna s Vaším vozem a jak se jí zbavit?

27. 2. 2023
1k
Jedním z dalších problémů, které přináší zimní počasí pro naše automobily, jsou kuny pod kapotou. Pro tyto malé šelmy je teplý motor velkým lákadlem. Když se dostanou pod kapotu do motorového prostoru, dokážou udělat pěknou paseku. V těch horších případech nedokážete ráno auto ani nastartovat.

Jaké problémy může kuna ve voze napáchat?

Co všechno kunám chutná?

Nejčastěji bývá poničená elektroinstalace, hadice brzdového a chladícího systému a izolace. Nejvíce trpí textilní izolace na spodní straně kapoty, hadičky a manžety všeho druhu. Mezi nejoblíbenější patří také zapalovací kabely. Překousané kabely mohou vést až k poničení řídící jednotky.

Co na kunu zabírá?

Předtím než začnete využívat různých ochranných prostředků, měli byste vědět, že kuny jsou částečně chráněné. To znamená, že se nesmí trávit ani jinak zabíjet nebo chytat do pastí, je to trestné. Odstřelit kuny smí pouze oprávněná osoba v období mezi začátkem listopadu a koncem února.

Lidské vlasy a psí/kočičí chlupy

Kuny se lidí bojí, proto když ucítí přítomnost člověka nebo i domácího mazlíčka, k místu se většinou nepřiblíží. Proto zkuste dát vlasy nebo chlupy do punčochy a zavěste je k motoru.

Domácí prostředky

Existuje i mnoho babských rad, které by měly kuny odehnat. Můžete zkusit například citrusový olej, formalín, ocet, čpavek, petrolej, pepř, tuhý podpalovač nebo savo.

Pachové odpuzovače

Na trhu jsou dostupné i odpuzovače ve spreji, které jsou určené přímo proti kunám. Jedná se o roztok obsahující látku Geraniol, která kunám zapáchá. Sprej nastříkáte na motor a kabely. Zápach vydrží několik týdnů, pak jej obnovíte.

Elektronické odpuzovače

Další variantou, jak zabránit kunám, aby se dostali pod kapotu našeho vozu, jsou akustické a ultrazvukové odpuzovače. Pořídíte je v téměř každém autoservise nebo obchodě s autopříslušenstvím. Akustické odpuzovače vydávají zvuky, které jsou slyšitelné i pro lidi. Jejich zvuk není příliš silný, proto je vhodné je položit co nejblíže plastové součástce, lépe se tak odráží. Ultrazvukové vysílají zvuk o frekvenci nad 20kHz, která kunám vadí. Zde je potřeba vybrat správné místo, aby se zvuk šířil do celého motorového prostoru. 

Produkty se filtrují...